Onze specialismen, van orthopedisch schoentechnicus tot registerpodoloog

Herman van Dasselaar is in 1976 begonnen als orthopedisch schoentechnicus bij een gerenommeerd Revalidatie Instituut te Amsterdam. Sindsdien heeft hij tienduizenden paren steunzolen, supplementen en orthopedische schoenaanpassingen vervaardigd. Na 6 jaar te hebben gewerkt in de orthopedie is hij afgestudeerd in de podologie en podoposturale therapie. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in orthesiologie. Ook worden nog wekelijks orthopedische schoenaanpassingen uitgevoerd. Immers is dat de basis waar Herman ooit de eerste stappen heeft gezet in de wereld van voeten.

Podocentrum Barneveld is één van de locaties waar Herman al geruime tijd actief is. Inmiddels is de praktijk uitgegroeid tot een volledig voetzorgcentrum en meer dan alleen een praktijk voor podologie. In samenwerking met andere specialisten kunt u bij Podocentrum Barneveld ook terecht voor een onderzoek door een gediplomeerd echografist.

"Voetklachten beginnen vaak elders in het lichaam. Je moet als podoloog dan ook verder kijken dan alleen de voet."

Herman van Dasselaar

Het belang van houding: podologie, podoposturale therapie en propriocepsis

De grondlegger van de podoposturale therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten, een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Andersom is het eveneens zo dat ieder veranderde positie elders leidt tot standsverandering van de voeten. Door de langdurige ongelijkmatige belasting van de spieren en gewrichten die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Deze klachten bevinden zich veelal op hoger gelegen plaatsen in het lichaam, denk aan knie, heup, rug, schouders en / of nek. Podologie betekent letterlijk “voetkunde”. Een gediplomeerd registerpodoloog is dan ook de voetenspecialist die mensen met voet- en enkelklachten kan onderzoeken en behandelen. De podoloog en podoposturaal therapeut zijn een specialist in het ontdekken van de oorzaak van de klacht. Wij nemen de tijd om uw voet te onderzoeken. Naast een drukmeting van de voet tijdens het lopen en staan wordt er een actief en passief functieonderzoek uitgevoerd. Ook wordt er gekeken naar de mobiliteit van de voet en uw houding. In de praktijk hebben wij tevens de mogelijkheid om zowel 2D als 3D voeten op te meten en zolen volledig machinaal te laten vervaardigen. En als het echt niet door een machine gemaakt kan worden hebben we altijd de mogelijkheid om terug te vallen op handmatige vervaardiging. Een techniek waar Podocentrum Barneveld al jaren in uitblinkt.

Bij de behandeling wordt regelmatig de afweging gemaakt tussen het aanmeten van steunzolen of proprioceptieve therapiezolen. Het grootste verschil tussen beiden is dat steunzolen functies van de voet overnemen die deze zelf niet kan vervullen, terwijl bij proprioceptieve therapiezolen de voet als aangrijpingspunt wordt gebruikt om de houding in het lichaam te veranderen en zodoende de klachten te verminderen of weg te nemen.

MSU Echografie

Echografie is een specialisme in de podologiepraktijk. Veel klachten in de voet en enkel hebben niet de oorsprong in de botten, maar in de structuren eromheen. Welke aandoeningen zijn op een echo goed te zien? Dat zijn o.a.: slijtage aan gewrichten, zenuwirritaties zoals het neuroom van Morton, peesverdikkingen en peesscheuren, slijnmbeursontstekingen en de oorzaak van verschillende hielpijnen. MSU-echografie is een krachtig hulpmideel bij het stellen van de diagnose. Wij werken samen met gediplomeerd echografist Peter van Dasselaar.

Wij zijn aangesloten bij:

De praktijk is tevens aangesloten bij Stichting Loop, de I.F.P.B. en Podozorg Nederland. Podozorg Nederland is een selectieve groep van registerpodologen en podotherapeuten die samen eens zijn over hoe optimale voetzorg eruit dient te zien. Deze groep stelt hoge kwaliteitseisen aan de zorg en volgt jaarlijks meerdere kennisbijeenkomsten. Door permanente educatie zijn wij voorzien van de nieuwste kennis en ontwikkelingen in de branche. Vanwege de aansluiting bij Podozorg Nederland, zal Podocentrum Barneveld verder gaan onder de naam Podozorg Barneveld.